European Sign Federation konferencia Budapesten

Budapesten_ülésezett_az_Európai_Sign_Szövetség_-_Google_Dokumentumok-2

A HSF nagy sikere – Remek általános hangulat és előrehaladás az Európai Sign gyártók Szövetsége által kitűzött legfontosabb céljainak elérése felé. Mindez pedig hazánk gyönyörű fővárosában, amely idén az európai szervezet tavaszi testületi ülésének otthonául szolgált.

Elnöki üdvözlet és FESPA együttműködés

Bármennyire is fiatal szakmai szervezet a Magyar Fényreklámgyártók Szövetsége – 2015. év eleji megalakulása óta komoly eredményeket mutatott fel, melyek közül kiemelkedik, hogy remek pályázatának köszönhetően a magyar szövetség lehetett a házigazdája az európai szövetség idei tavaszi testületi ülésének. Az április 6-8 között a rendkívül színvonalas belvárosi Hotel Zenit Budapest Palace szállodában megrendezett esemény résztvevői nem csak az őket érintő fontos szakmai kérdésekről értekeztek, de megismerkedhettek Budapest legszebb látványosságaival is. Hans Joachim Kremser, az Európai Sign gyártók Szövetségének elnöke rövid nyitóbeszédében köszöntötte a majdnem 40, különféle országokból érkező résztvevőt és egyúttal köszönetet is mondott a magyar szövetségnek a kiváló szervezésért. A szövetségek képviselőihez csatlakozott Sarah Farrell, a FESPA marketing igazgatója, aki megragadta az alkalmat, hogy bemutassa az idei Európai Sign Expo kiállítás programját, amely május 8-12 között ismét a FESPA kiállítással egyazon helyszínen kerül megrendezésre Hamburgban.

Az európai szövetséggel való együttműködésükkel kapcsolatban kiemelte, számukra ez egy stratégiai fontosságú kooperáció, amely immár 5 éve kiválóan működik. Az idei kiállításra egyébként több mint 75 kiállító és több száz márka jelezte részvételét. A regisztrált kiállítók száma 20, míg az ezidáig regisztrált látogatók száma 44%-al növekedett a tavalyi kiállítás adataihoz viszonyítva. Ez a szakmai kiállítás rendkívül fontos minden sign gyártó számára, a kiállítás mellett, hiszen napi szinten legalább egy sign szakmai prezentáció is lesz, amelyek egytől-egyig ingyenesen látogathatók a regisztrált látogatók számára.

Szintén a találkozó vendége volt a Nemzetközi Sign Szövetség, melynek képviseletében Lori Anderson és Brandon Hensley, a szövetség vezetői mutatták be, hogy az Egyesült Államokban miként segítenek a sign vállalkozók számára a megfelelő szakmai képzettségű munkaerő megtalálásában. A Digital Badge-nek nevezett rendszer egy elektronikus formában kiállított bizonyítványnak is tekinthető, amely hitelesen igazolja az adott munkavállaló szakmai ismereteit és gyakorlati tudását.

Rövid és hosszú távú célok

Az európai szövetség egyik rövid távú célja, hogy szavazati jog nélküli, úgymond vendég tagokként olyan cégeket hozzanak be a szövetségbe, mint például alapanyaggyártók, akik kifejezetten kapcsolódnak az iparághoz, a szövetség pedig hatékonyabban lehet képes befolyásolni termékfejlesztésüket, amennyiben tagjaiként tudhatja ezeket a cégeket. A szövetség tagjai ennek szellemében megvitatták és véglegesítették az ilyen jellegű tagokra vonatkozó feltételeket.

A szövetség legfontosabb hosszú távú célkitűzésének tekinthető egy egész Európára egységes technikai szabályozási rendszer elfogadtatása, amely ezáltal minden egyes európai ország egyéni szabályozását is kontrollálná – mindezt a nemzetközi kereskedelem megkönnyítése érdekében.

Mike Hal, a brit Sign és Grafikai Szövetség Technikai Bizottságának, illetve az Európai Sign Szövetség Technikai Bizottságának vezetője röviden informálta a tagországok képviselőit az ezidáig elért eredményeikről.

Egységes európai szabályozás az általános érvényű sign termékek tervezésére, gyártására, installálására és karbantartására vonatkozóan

A fenti dokumentum részletezi és egyértelműsíti az Európai biztonsági és fenntarthatósági normáknak megfelelő kül vagy beltéri signok tervezésére, gyártására, installálására, ellenőrzésére és karbantartására vonatkozó szabályokat. A szabályozás tervezet vonatkozik a megvilágított, vagy világítással nem rendelkező, fix vagy mozgatható signokra, illetve a hirdetési és egyéb dekorációs eszközökre, amelyek egyazon technológiai megoldásokon alapulnak, beleértve a digitális displayeket is. Az európai szövetség által indítványozott egységes európai szabályozás várhatóan az idei év végén jogerőre emelkedik, és várhatóan 3 éven belül egységes európai norma válik belőle.

Emellett terítéken van egy másik szabályozás is, amely azon világító signokra – beleértve a neon és LED fényforrásokkal ellátott signokra vonatkozik, amelyek nem érik el az 1000 voltos feszültségi szintet. ezen tervezet részleteiről a budapesti ülés keretében vitatkoztak a tagok.

Budapesten_ülésezett_az_Európai_Sign_Szövetség_-_Google_Dokumentumok

Jó pénzügyi eredmények – és az elefánt a porcelánboltban

Hans Joachim Kremser egyebek mellett kihasználta az alkalmat arra is, hogy bemutassa az európai szövetség mind designjában, mind struktúrájában és tartalmában megújult hivatalos honlapját, amely a http:// www.esf.d-s-g.eu/ címen a közgyűlést követően már elérhetővé is vált.

Az európai szövetség tagországainak képviselői a napirendi pontok megvitatását követően néhány mondatban beszéltek országaik aktuális piaci helyzetéről is. Szinte egyöntetűen mindenki remek évként jellemezte a 2016-os esztendőt, és az is közös volt mindenki esetében, hogy az idei év nagyon lassan indult el. Az akkor még választások előtt álló Törökország és Franciaország egyértelműen megérzi a választások végső kimenetele miatti bizonytalanságot.

A brit szövetség képviselői pedig elmondták, náluk a Brexit egyértelműen olyan, mint az elefánt a porcelánboltban, hiszen teljes mértékben kiszámíthatatlan, milyen hatást fog gyakorolni az importőrök tevékenységére.

Az aktuális piaci trendekről beszélve a képviselők elmondták, komoly fejlődést érzékelnek a beltéri dekoráció, a jármű fóliázás és a digital signage területein, de egyúttal azt is hozzátették: jelenleg nincsenek igazán új fejlesztések a piacon.

Az ülés zárásaként meghatározták az őszi közgyűlésen megvitatásra kerülő témákat, illetve a jelenlegi elnök jelezte, hogy mandátuma hamarosan lejár.

A plenáris ülés, illetve vitanap programja mellett Bodrogi Tibor, a magyar szövetség elnöke, illetve a szervezők igazán kitettek magukért, hiszen dunai hajózásra, illetve a Halászbástyán elköltött vacsorára invitálták a résztvevőket, akik a kifejezetten rossz időjárás ellenére egytől-egyig elismerően nyilatkoztak a szervezésről, amelyhez mi is gratulálunk, hiszen méltán öregbítette hazánk jó hírét.

ESF Budapest Programme-LA4-ok.pdf